Egyszer véget ér…

Éppen Spanyolországban vágtam a legújabb film anyagát, amikor meghívást kaptam egy barátomtól. Olyan helyre invitált, ahol utoljára gyerekkoromban jártam… A Bajor Gizi Színészmúzeumba, ráadásul az akkori nagy-betűs színészhez, sokunk kedvencéhez, Darvas Ivánhoz kapcsolódó programra. Két volt vígszínházi művészkollégát, Gálffi Lászlót és Szilágyi Tibort hívták meg a kiállításrendező kurátorok, Szebényi Ági és Lakatosné Ircsik Teri egy Darvas alakját idéző beszélgetésre. S mert amúgy is utaznom kellett, kaptam a kamerámat, és íme…, amikor az élmény telibe talál, és tovább él.

Röviden a helyszínről, azoknak, aki még nem ismernék: (Szép villa nagy kert közepén…)

Bajor Gizi az első világháború alatti pályakezdésétől 1951. februárjában bekövetkező tragikus haláláig a Blaha Lujza téren 1965-ig álló Nemzeti Színház művésze volt. Lakhelye pedig a 30-as évek elejétől a Németvölgyi út felett lévő csodálatos fekvésű kert és benne a már kétszintessé bővült villa a művészvilág egyik legkedvesebb találkozóhelye, a háború alatt pedig egyenesen menedéke lett. Germán Tibor, Gizi fül-orr-gégész férje is a manzárd duplafalú szekrényében vészelte át a nyilas terrort.

1951-ben a halálhír döbbenetéből ocsúdva Gobbi Hilda lázas elszántsággal elérte, hogy a villa földszintjén már a következő év februárjában Bajor Gizi-emlékszoba nyíljon a legszemélyesebb tárgyakkal, fotókkal, jelmezekkel. S hogy Gizi, aki annyira szerette a társaságot, ne unatkozzon: Jászai Mari és Márkus Emília is kaptak egy-egy szobát. Ahogy múlt az idő, Gobbi elszántsága egyre nagyobb teret öltött: az egész villát az ő szeretett színészkollégái, a “nemzet napszámosai” emlékére rendezte be. A villa a színészek emlékét ápoló zarándokhellyé változott…

Aztán ’88-ban meghalt Gobbi és a Bajor Giziről elnevezett Színészmúzeum belső-külső terei lassam megújultak. A felső szinten színháztörténeti kiállítás állandósult, a magyarországi kezdetektől a Nemzeti Színház felrobbantásáig tartó… A földszint pedig időről időre egy-egy színészlegendára való emlékezésnek ad teret, avagy egyszerre akár három “dívának” is. Minden attól függ, sikerül-e pályázatok útján a rávalót begyűjteni. Így történt ez a Darvas Iván életstációit bemutató kiállítás esetében is…

Az utolsó pillanatban, még a 90. születésnap-évforduló évében megjött az apanázs. És íme, most még április 10-ig lehet emlékezni – három szobán keresztül egy egész életpályát, s benne a XX. századi magyar történelmet megidézni, s az egészen fiataloknak talán megismerni is… És mert Darvas Ivánra nem lehetett nem figyelni, hála egy volt kolléga érzékenységének: civil képek is készültek élete egy meghatározó időszakában, két utóbbi házassága között. A kuriózum-értékű fotókat bemutató kis folyosó egyébként hamarosan új szerepet is kap: Gobbi Kávézó néven fogja szolgálni az idelátogatókat, ahogy Hilda tette az ő szeretett színészeivel és közönségével. Egész életében szolgált.

A fenti élmény nyomány szeretnénk hagyományt teremteni: időről-időre hírt adni, közvetíteni e párját ritkító, Gobbi Hilda-i kitartás nyomán még mindig létező és lélegző hely újabb s újabb stációiról.

(Párizsban minden “nemzeti értéknek” külön kis múzeumot tartanak fenn, ápolják odadóan. Nekünk nincs olyan sok, de ami van, annak próbáljunk örvendeni.)

Fogel Frigyes

Egyszer véget ér… from Frigyes Fogel on Vimeo.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s