A Pók nem pihen…

A legújabb tengerentúli hírek kapcsán az egyik oldalon – a nagy-médiában – ismét teljes gőzzel beindult a hülyítés és a félelemkeltés. Míg a másik oldalon – az alternatív (vagy ha úgy jobban tetszik, az underground) média (Facebook,Twitter stb.) világában – szokás szerint megkezdődött a lájkvadászat és a hergelés, ráadásul mindez a szokásos „New age”-es lecsóval leöntve…

Ismét osztják a népnek az okosságot… mindkét oldalon… A nép meg bőszen visszaosztja…

Nem vagyok újságíró, nem tudok jól írni, nem ez a szakmám. De az utóbbi napok történéseit látva, – ma hajnalban felébredve – le kellett írnom ezt a néhány gondolatot.

Napok óta, amikor időnként bekapcsolom a külföldi tv-csatornákat, rádióadókat (a magyarországiakról inkább nem szólnék most egy szót sem), azt tapasztalom, a főszerkesztő fiúk/lányok mindent elkövetnek, csak hogy egy bizonyos témát hátrébb nyomjanak a hírfolyamban a második vagy a harmadik pozícióba, és ebben még az etalonnak számító BBC is “hihetetlen erőfeszítéseket tesz“, mert láthatóan úgy félnek a legújabb fejleményektől,  mint ördög a tömjénfüsttől: nem akarnak túl sokat beszélni arról, hogy az USA kormánya fizetésképtelenné vált. De számomra nem ez a hír.

Arról senki nem beszél, hogy az USA történetében 18 alkalommal történt ilyen az utolsó  37 évben. Akkor mire föl ez a porhintés?! Ennyire könnyen felejtünk? A Clinton-adminisztráció alatt is megtörtént, hogy 26 napra leállt az amerikai kormányzati gépezet. Nem szakadt le az ég, nem kezdődtek (újabb) háborúk, nem dőltek be a bankok, nem tört ki pánik. Aki nem hiszi, járjon utána! De még mindig nem ez a lényeg.

Miközben nagy a csönd arról, hogy több mint 800 ezer amerikai közalkalmazott, plusz katonák és családtagjaik stb. nem kapnak fizetést, és sorra zárnak be a public institutions-t meghatározó intézmények, még a nemzeti parkok is… De manapság még ez sem számít hírnek.

Pár mondat megjelenik itt-ott arról, hogy elkezdték feltölteni az amerikai bankokat készpénzzel, felkészülve a betétesek esetleges rohamára, ami ugyancsak nem új, nem először történik, de ezt is kiszámított lassúsággal, csepegtetve hozzák nyilvánosságra az internetes média felületein, figyelve az emberek reakcióit… (Rég bevált módszerek?)

A nagy-médiában persze csak arról hallani, hogy a republikánusok az egészségügyi reform életbe léptetésének ellehetetlenítésével próbálják az Obama-adminisztrációt megzsarolni, tönkretenni. De ma már ez sem hír.

Az (amerikai) angol egy nagyon praktikus nyelvvé vált az idők folyamán. Az elnököt és a környezetében ténykedőket az USA-ban „adminisztrációnak“  hívják. Hm….  Akkor viszont kik is a vezetők? Ez természetesen csak költői kérdés volt, mert tudjuk, hogy őket ma nem lehet megnevezni. Még nem.

Vagy talán még az is lehet, hogy nemsokára ezt a kérdés majd úgy kell feltenni: ki „A Vezető”? Vajon felismerjük majd Őt? ….

Két (média) világot látok egyre erőteljesebben felépülni. Mindkettő vakokat vezet és vakságban tartja az embereket, ráadásul azzal az illúzióval megspékelve, hogy a közösségi média szabad: még nem tudták az aktuális hatalmat gyakorlók az ellenőrzésük alá vonni. Nem is kell nekik. Mert pont ez a trükk egyik része. Amíg “vak vezet világtalant“, addig a meg nem nevezhető hatalmasságok elégedetten dörzsölik a markukat épülő művük felett.

Az egyik (média) világ már jól fel van építve és még mindig egyre erősödik a hatalma: a zsoldosait jól ismerjük, nap mint nap láthatjuk őket, hisz a csapból is ők folynak. A mainstream média képviselőiről beszélek. A másik (média) világ túlnyomó része sajnos ugyancsak vezeti-megvezetteti saját vak követőit.

Ez a médiahálózat, mely hihetetlen sebességgel építi halóit, bizony az alternatív média (Facebook,Twitter stb.)! Ezeken a felületeken a jóindulatú, de gyakran szenzáció- es lájkhajhász megmondó-emberek a hamarosan eljövő – de valahogy soha el nem érkező – világkatasztrófa apokaliptikus képeitől kezdve a csoportos vezetett meditációkig a lájk-dzsungelekbe belevesző, jólelkű, naivan kereső “júzert” (felhasználót)  vezetik meg. (Már tudjuk: a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve!)

Természetesen vannak kivételek, ezt nem vitatom! Én most a tendenciáról beszélek, mely most már konkrétan felismerhető. Engem azok érdekelnek, akik ebben a színes kavalkádban nyugodtan, a háttérből figyelnek és (egyelőre) csendben vannak. Ők gondolkodnak. És úgy remélem, ők azok, akik – ha eljön az ideje – lényük közepéből, tudatosságuk teljes birtokában fognak dönteni, nem belealudva egy virtuális világba, ahogy a többség teszi, akik belegabalyodtak a szellemüket gúzsba kötő hálókba.

Én azokban az emberekben bízom, akik középen állnak és tudnak a szakadék felett egyensúlyozni a tudatosságukkal, bölcs nyugalmukkal és a szeretetükkel. Tapasztalataim szerint vannak ilyenek.

Egy biztos: A világ katonailag és gazdaságilag – ezidáig – legerősebbnek tartott birodalmában (USA) az események egy új minőségi szakaszba léptek. Az emberiség egyszer már megkapta azt a kegyelmet, aminek alapján képes lehet felismerni azokat az eseményeket, melyeket a közeljövőben nagy valószínűséggel át kell éljen… Úgy látszik, hogy akik ezt a kegyelmet megkapták, eddig rosszul sáfárkodtak vele.  Elbuktak. Ám ők még a  bukásuk után is képesek mindent ki- és megmagyarázni.

Számomra most a nagy kérdés ez: mi képesek leszünk-e, ki fogjuk-e tudni fejleszteni magunkban azt a tudatosságot és lelkierőt, ami nélkül csak a mainstream vagy a virtuális médiavilágok hazugságaiba fogunk továbbra is belealudni? Ez a kérdés.

– Válasszatok!
– Kérdezzetek!
– Keressétek egymást. Ne csak a virtuális világban!
– Mert most még mindenki szabadon dönthet.
– Most először az emberiség történetében.
– Ugyanis ilyen még nem volt.
– Mert ne feledjétek: a Pók szövi a hálóját. nem pihen….
– És a háló neve: World Wide Web.

Fogel Frigyes

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s