Elsőkézből…

Hírek elsőkézből Spanyolországból. Hírek melyeket a magyar média nem mond el nekünk…
Fogel Frigyes

“Madridnak más választása nem volt, mint felfüggeszteni az autonómiát. Milliók várták tőle, aki spanyolnak érzi magát (ez is csúszós fogalom), már napok óta 155-öt kiált. (az alkotmány ebben a cikkelyben szabályozza, h mikor és miként lehet felfüggeszteni az autonómiát)
Valóban zsarolás és törvényszegés történt, monarchia hű emberek szemében puccs.

30 éve dolgoznak a katalán népen az ultrák. Bekebelezték az oktatást, átírták a történelemkönyveket, manipulálták a médiát, spanyolutálatot szítottak, spanyol nyelvet korlátoztak,kitiltották a bikaviadalokat, szebbnek. nemesebbnek. gazdagabbnak hazudták magukat. Ez tény. Mindenkit lefasiztáztak, lefrancohíveztek, aki nem ez ő brancsukban vonyított.
A madridi kormány pedig adta alájuk a lovat bőszen az utóbbi időkben, olyan kommunikációt folytatott, ami kormány szinten kifejezett uszításnak számít: Puigdemontot Companys sorsával fenyegették meg szóvivői szinten. (Companys 1934-ben kikiáltotta a katalán független államot, 1934-ben a második köztársaság alatt letartóztatták, majd 1940-ben Franco kivégeztette.) A nemzeti mérsékelt médiát is az uszítás eszközévé tették.

Egy dolgot viszont elértek: a mérsékelt bal, szocialisták (PSOE), és keresztény néppártos konzervatívok (PP), mérsékelt jobboldal, (Ciudadanos), midenki egyetért abban, hogy a katalán kormány, ahogy most kinéz, törvényszegő és tárgyalásra érdemtelen. Az egység ebben erős.

Nemzeti szinten van itt egy kakukktojás, a Podemos. Ők úgy jutottak szóhoz egyáltalán, hogy a politikai palettáról központi szinten csak ők támogatták a katalán referendumot. Míg mindenki egyetértett abban évek óta, hogy egy ilyen referendum szembe megy az alkotmányossággal és beláthatalan pusztítást végez a spanyol, katalán társadalomban, addig ez az újbalolos képződmény kifejezetten támogatta, rengeteg szavazatot szerezett ezzel Katalóniából persze. Ők nem nacionalista párt, csupán agy újbalos, rendszerellenes felforgató brigád. Aztán sírtak puidgemontnak tegnap, hogy ne kövessen el öngyilkosságot, de már hiába. Biztosan senki sem emlékszik arra, hogy itt több hónapig kínlódtak a kormányalakítással Madridban. Nos, akkor azért nem lett mérsékelt baloldali többség az országos parlementben (Szocialisták, Ciudadanos, Podemos összefogással, konzervatív kisebbség mellett) mert a Podemos elutasította, hogy összefogjon bárkivel. Az összefogás csak a katalán referendum kérdésén múlott. Ha akkor a progresszív ifjúság (Podemos) lemond a referendumról, ma mérsékelt kormánnyal idáig nem fajultak volna el a dolgok. És még mediálni akartak a napokban is! Van bőr..!

Egy szó, mint száz, most már tényleg elnyomás lesz, nem képzelt, behazudott, hanem valóságos. Hogy mi sül ki belőle, meglátjuk. Még jó is lehet, optimista elképzelés szerint kiírnak egy új, időközi választást Katalóniában, s a katalán társadalom ultrái által elnémított többség beszélni fog az urnáknál, s ezek a politikai hazárdőrök, akik a polgárháború szélére sodorták Katalóniát, kisebbségbe kerülnek.”

Edit Magyar

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s